Factsheet Maagzweren
Vul je e-mailadres in en je ontvangt gratis de factsheet in je inbox.
Zo kun je maagzweren voorkomen
Vezels zorgen voor juiste maaginhoud
Maagzweren bij zeugen en vleesvarkens komen regelmatig voor. Toch is er weinig aandacht voor dit probleem. Uit onderzoek blijkt dat de kans op maagzweren eenvoudig verkleind kan worden door ervoor te zorgen dat de maag op de juiste manier gevuld is. Het sleutelwoord is: vezels.
Foto’s bevroren varkensmagen: Köttendorf, 2009
Foto 1: Maag met fijngemalen voer
Bij deze bevroren varkensmaag is duidelijk te zien dat een deel van de maaginhoud zeer vloeibaar is. Dit komt doordat fijngemalen grondstoffen het vocht niet goed kunnen binden. Het vloeibare gedeelte kan de maagwerking verstoren en maagzweren veroorzaken.
Bij deze bevroren varkensmaag is duidelijk te zien dat een deel van de maaginhoud zeer vloeibaar is. Dit komt doordat fijngemalen grondstoffen het vocht niet goed kunnen binden. Het vloeibare gedeelte kan de maagwerking verstoren en maagzweren veroorzaken.
Foto 2: Maag met grove vezels in het voer
Deze varkensmaag is helemaal gevuld met een stevige vezelachtige brij. Het vocht is mooi verdeeld over de hele maag. Op deze manier blijft de maagwand beschermd en krijgen ontstekingen geen kans. Bovendien blijft het voer langer in de maag, waardoor de benutting beter is.
Deze varkensmaag is helemaal gevuld met een stevige vezelachtige brij. Het vocht is mooi verdeeld over de hele maag. Op deze manier blijft de maagwand beschermd en krijgen ontstekingen geen kans. Bovendien blijft het voer langer in de maag, waardoor de benutting beter is.
Wilt u weten hoe maagzweren ontstaan en waarom u het met vezels kunt voorkomen? Download dan de factsheet maagzweren!
Form title.
velden met een * zijn verplicht